Kasteel La Roche-en-Ardenne

Kasteel La Roche-en-Ardenne, uniek kasteel Ardennen.
Als je van kastelen houdt, moet je dit kasteel Ardennen bezichtigd hebben. Kasteel La Roche-en-Ardenne is uniek.
Vind hier jouw ideale kasteel Ardennen voor een weekendje weg of feest

Booking kastelen banner

Je kunt niet in dit kasteel Ardennen overnachten

Kasteel La Roche-en-Ardenne, een kasteel in de Ardennen die meer dan de moeite waard is om te bezichtigen. Net zoals het kasteel van Celles Veves is het geen kasteel Ardennen waar je kunt overnachten of een huwelijksfeest kunt vieren, het is wel een kasteel Ardennen om te bezichtigen. Dit kasteel Ardennen en de omgeving zijn uniek en passen ook in een weekendje Ardennen.
Hier vind je een kasteel Ardennen waar je kunt overnachten.

Kasteel La Roche-en-Ardenne voor 60 personen, overnachten kan

Kijk met name eens naar dit kasteel Ardennen voor 60 personen. Dit kasteel voor een grote groep in La-Roche-en-Ardenne, heeft maar liefst 60 slaapplaatsen. Een ideaal kasteel voor het vieren van een familieweekend of bruiloft Ardennen.

trouwen in een kasteel

Ligging van dit kasteel Ardennen op een heuvel

In La Roche-en-Ardenne boven op een rotsachtige heuvel vind je de ruïnes van het feodale kasteel dat bij deze stad hoort. Het is een iconisch beeld van de provincie, waar je ook nog een erg mooi uitzicht hebt. Sta je boven bij het kasteel, dan heb je niet alleen uitzicht over de stad, maar ook op een bocht in rivier de Ourthe.

De geschiedenis van het kasteel

De bouw van het kasteel werd gedaan op de ruïnes van een Keltisch oppidum, hier is ook menselijke aanwezigheid gevonden uit de jonge steentijd. Later werd hier door de Romeinen een versterkt kamp gevestigd. Vervolgens bouwde de hofmeier van koninkrijk Austrasië, Pepijn van Lande, hier een villa.
De eerste burcht werd in 844 gebouwd door Adelard, Heer van La Roche. In 1152 zal de burcht worden doorgegeven aan de graaf van Namen en later aan dienst dochter en daarmee ook aan de graven van Luxemburg. In de 14e eeuw bepaalde de graaf van Luxemburg, Jan de Blinde, dat de inwoners van La Roche-en-Ardenne hun stad mochten beschermen door een muur en meerdere torens te bouwen waarmee ook de verdediging van het kasteel versterkt zou worden.

kasteel met tuin

Lodewijk de 14e

Van 1681 tot 1688 zorgde Lodewijk de 14e van Frankrijk ervoor dat het kasteel werd verbouwd en versterkt. Echter werd het kasteel toen overhandigd aan de geallieerden die het kasteel volledig verwaarloosden. In 1721 liep het kasteel vervolgens ernstige beschadigingen op door een brand na een blikseminslag. Daarna werd het kasteel ontmanteld door Jozef II van Oostenrijk. In de 19e eeuw zorgen vandalen voor nog meer vernielingen en in 1944 onderging het kasteel ook nog een zwaar bombardement tijdens de Slag om de Ardennen.

Het spook Berthe

De legende van Berthe is een belangrijk onderdeel in de stad La Roche-en-Ardenne. Het verhaal gaat dat de Graaf van La Roche op zoek was naar een echtgenoot voor zijn dochter, en hiervoor een toernooi organiseerde. De winnaar van dit toernooi, zou trouwen met zijn dochter. De enige kandidaat was graag Waleran de Montaigu, die al was verloofd met gravin Alix de Salm. Terwijl Berthe al verliefd was op Waleran dook er een vreemde ridder op in het zwart en klein van stuk.

Deze kleine ridder kreeg het voor elkaar Waleran te verslaan en ging met Berthe mee naar het bruidsvertrek. De volgende ochtend werd er op het bruidspaar gewacht, maar dit duurde ontzettend lang. De vader van Berthe besloot uiteindelijk om het echtpaar op te halen, maar eenmaal in de kamer aangekomen was deze helemaal leeg. Het raam stond open en toen hij vanuit daar naar beneden keek zag hij twee vlekken, een zwarte en een witte.

uitzicht vanaf kasteel la roche

Pact met de duivel

De kleine zwarte ridder bleek gravin Alix de Salm te zijn die een pact met de duivel had gesloten om zo wraak te nemen op haar verlooft en op de mooie Berthe van La Roche.
Elke zomer is het mogelijk dit spook te aanschouwen in La Roche-en-Ardenne, als het donker is in de avond. Het spook zal dan rustig rondlopen over de muren van het kasteel voordat hij weer verdwijnt in de nacht. Dit is al jaren een toeristische attractie in de stad, en er komen dan ook jaarlijks veel mensen op af. Begonnen als een grap in de jaren ’50, waarbij de stad zoveel aandacht kreeg, dat ze besloten hebben dit ieder jaar te blijven doen.

Bezoeken/rondleidingen van dit unieke kasteel Ardennen

Uiteraard is het kasteel te bezoeken. Doordeweeks kan dit van 13:00 uur tot 16:00 uur en in het weekend van 11:00 uur tot 16:30. Een bezoek aan het kasteel duurt ongeveer 45 minuten, al ligt dit er ook aan hoe snel je loopt. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is het kasteel minder geschikt. Er zijn ook rondleidingen voor groepen mogelijk.
Wil je alleen het kasteel bezoeken dan kost dit 6,50 voor een volwassene en 4,50 voor kinderen van drie tot en met 12 jaar. Kinderen onder de drie jaar zijn gratis.

Activiteiten

Regelmatig worden er activiteiten op het terrein van het kasteel georganiseerd. Zo was er met Halloween een speciale avondwandeling waarbij er verschillende mensen verkleed waren. Ook is er een valkshow tot en met 7 november.

Overnachten met groep in La Roche-en-Ardenne

In La Roche-en-Ardenne vind je diverse grote vakantiehuizen, landhuizen en groepsaccommodaties waar je kunt overnachten. Dit zijn accommodaties Ardennen voor grote groepen. Zo kan je een trouwfeest of familieweekend in deze unieke omgeving van de Ardennen vieren. Hier vind je accommodaties groepen La Roche-en-Ardenne.

Kasteel Vianden

Met 30 personen overnachten in een kasteel Ardennen

Ben je op zoek naar een kasteel Ardennen waar je met een groep van ongeveer 30 personen kunt overnachten?
Kijk dan eens naar dit unieke kasteel Ardennen op een landgoed. Dit is een kasteel Ardennen met sauna, jacuzzi en Spa. Ook aantrekkelijk voor een wellness weekend Ardennen met een groep.

Omgeving Van dit kasteel Ardennen in La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is een ontzettend mooie plaats waar je, naast het kasteel, ook kunt genieten van de natuur, de rivier de Ourthe en de omgeving. Heerlijk op een terras zitten aan de oever van de rivier met wat lekkers te eten en te drinken, terwijl er ganzen en eenden langskomen. De vele kleine straatjes waar je alles kunt leren over de geschiedenis en legendes van de stad en straatjes langs de rotsen met gevels en mooie bruggen laten je genieten van de omgeving.

Bij het Maison du Tourisme is het mogelijk een wandelparcours van 2 kilometer te krijgen, welke vol zit met historische feiten. Dit is een leuke manier om meer te ontdekken over de verschillende oorlogsmonumenten, denk hierbij aan de beelden, parken en bruggen die in de stad te vinden zijn.

Wildgedierte park

Ook is er een Wildgedierte park in de stad, waar je een bosparcours van 1,2 kilometer af kunt leggen. Hierbij is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met edelherten, wilde zwijnen, een damhert en verschillende dieren van de boerderij.
Wil je nog meer zien? Dan is het Museum over het Ardennenoffensief ook zeker de moeite waard. Hier vind je een exemplaar van de Enigma-machine, dit is een decodeermachine van het Duitse leger. Wil je meer te weten komen over de ambacht in de stad? Dan kun je bij de Grès de La Roche alles leren over de geschiedenis van het traditionele Ardense aardewerk.

Groepen trouwlocatie banner