Het kasteel van Celles Veves

Het kasteel van Celles Veves, leuk om te bezoeken.

Heb je een kasteel Ardennen geboekt voor teambuilding activiteit, trouwfeest, vriendenweekend of jubileum en ben je op zoek naar een leuke activiteit? Bezoek dan een het kasteel Celles Veves. Een uniek kasteel met rijke geschiedenis in de Ardennen. Ook ontzettend leuk in het kader van een familiedag Ardennen.

Booking kastelen banner

Waar bevindt het kasteel van Celles Veves zich?

Het kasteel van Celles Veves bevindt zich in Houyet, in de provincie Namen, Ardennen. Sinds de 12e eeuw is dit kasteel in het bezit van de familie Beaufort, die ervoor hebben gezorgd dat de middeleeuwse vorm van het kasteel bewaard is gebleven.
Het kasteel ligt op een met gras begroeide heuvel boven het dorp en is voorzien van zware muren, hoge vensters en ronde torens. Het kasteel volgt de rots waarop het is gebouwd, vandaar ook dat hij een onregelmatige vorm heeft. Een vakwerkgalerij uit de 16e eeuw is te zien in de omsloten binnenplaats.

Diverse stijlen

Binnen in het kasteel van Celles Veves vind je verschillende inrichtingen. Zo zijn er robuuste, middeleeuwse keukens te zien, maar ook kamers die verfijnder zijn ingericht. Er zijn meubels, porselein en verschillende schilderijen uit de 18e eeuw te bewonderen en in de wapenzaal zijn nog veel oorspronkelijke elementen te zien. Het oudste deel van het kasteel is de hoofdtoren van 8 meter breed en 36 meter hoog.

De geschiedenis van het kasteel van Celles Veves

Op de plek langs de weg tussen Rochefort en Dinant vestigde hofmeier Pepijn van Herstal een villa. Dit werd door zijn opvolgers verder uitgebouwd, om vervolgens in de handen van de heren van Celles terecht te komen. In de 12e eeuw was het kasteel in handen van Wouter van Beaufort. In 1200 brandde het kasteel af, maar werd rond 1230 door zijn nazaten weer opgebouwd. In 1410 werd het kasteel verwoest door Dinantezen, waardoor een heropbouw opnieuw nodig was.

Tot aan het einde van de middeleeuwen behield het kasteel de militaire functie, om vervolgens in de renaissance en de eeuwen daarna verbouwd te worden. Er verdwenen kantelen, er werden nieuwe puntdaken toegevoegd en de schietgaten werden vergroot en deden dienst als vensters.

kasteel celles veves

De baron van Celles

De baron van Celles plaatste in 1609 in de kapel van het kasteel een Mariabeeldje uit aardewerk. Dit beeld was door een houthakker in een eik aangetroffen. Het beeldje trok bedevaarders aan, waardoor de kasteelheren besloten het beeldje ergens anders onder te brengen. Dit deden zij in een nieuwe kerk die op de plek van de eik geplaatst werd; Église Notre-Dame de Foy in Foy-Notre-Dame.

De Franse Revolutie

Tijdens de Franse Revolutie leed het kasteel schade in 1793, dit werd door de toenmalige eigenaren de Liedekerke de Beaufort weer hersteld. Graaf Hadelin, een vooraanstaand politicus, was de laatste persoon van deze familie die in het kasteel gewoond heeft. Wel is het zo dat zowel zijn zoon als zijn kleinzoon het in stand hebben gehouden. Zijn kleinzoon richtte dan ook een vereniging zonder winstoogmerk op, zodat het kasteel ook bereikbaar zou zijn voor publiek. Dit werd uitgevoerd na een campagne voor restauratie van 1969 tot 1979.

Bezoeken/rondleidingen kasteel van Celles Veves

Dit kasteel, dat door zijn mooie torens en het prachtig houtwerk regelrecht uit een sprookje schijnt te komen, is uiteraard ook te bezoeken. Dat was immers ook het doel van de familie de Liedekerke de Beaufort. Alle trappen, kamers, terrassen, kasten en terrassen zijn te bekijken op jouw tijd, zodat je alles rustig kunt bekijken en meer over de geschiedenis van dit kasteel te weten kunt komen.

Volwassenen betalen 8 euro entree, senioren en studenten betalen 7 euro. Kinderen tot vier jaar hebben gratis toegang en voor kinderen vanaf 4 jaar betaal je slechts 5 euro. Heb je een Ardense etappekaart of Passeport 365, dan ontvang je ook nog korting op je ticket.
Daarnaast is het ook mogelijk voor een groot gezelschap een rondleiding te organiseren, dit kost 65 euro inclusief gids, de rondleiding duurt ongeveer 75 minuten. En wil je graag een evenement organiseren bij het kasteel, dan is dit ook mogelijk. Hiervoor dien je contact op te nemen met het kasteel, om de mogelijkheden te bespreken.

Kasteel Vianden

Een aantal per jaar open voor publiek

In de maanden maart, april, mei, juni, september, oktober en november is het kasteel open in de weekenden en op feestdagen van 10:00 uur tot 17:00 uur. In juli en augustus en tijdens de Paas- en Allerheiligenvakantie is het kasteel elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Erg leuk om dit kasteel Ardennen te bezoeken tijdens een weekendje weg België met kinderen. Overigens, dit kasteel in de Ardennen namen staat ook bekend als kasteel van Veves

Activiteiten

Familiedag of familieweekend Ardennen georganiseerd? Naast het bezoeken van het kasteel of deelnemen aan een rondleiding, is er voor gezinnen met kinderen ook een heuse schattenjacht. Ook zijn er themadagen speciaal voor families met kinderen. Er is dan entertainment, kostuums voor de kinderen, een ridderceremonie, kruisboogtoernooien, een Excalibur-test met een mini-schat en middeleeuwse dansen.

kasteel met tuin

Omgeving

Het dorp Celles is, naast het kasteel, ook zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Zeker omdat het dorp is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Je vindt hier mooie steegjes, typisch Ardense kalkstenen huizen, de Romaanse kerk van Saint Hadelin en de hermitage. Hier woonde Saint Hadelin die, als we de verhalen moeten geloven, het hoofd van verschillende wonderen is. Het is dan ook hierdoor dat Celles een echt bedevaartsoord is geworden.

trouwen in een kasteel

Nabij Dinant

Ook de stad Dinant ligt vlakbij, waar je de citadel van Dinant vindt. Dit is dan ook de grootste trekpleister van de stad. Deze citadel staat boven op een rots, 100 meter hoger dan het wateroppervlak. De citadel bereik je met de trap of via de kabelbaan.
En dan is er ook nog de stad Rochefort. Hier vind je de Notre Dame de la Visitation en uiteraard de ruïnes uit de 11e en 14e eeuw van het Gravenkasteel. Ben je in Rochefort, dan is er één ding die je niet over kunt slaan, en dat is uiteraard de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar ze de Rochefort-bieren brouwen.

Wil je daarna nog meer historische cultuur opsnuiven, dan is het Domein van Fourneau Saint-Michel ook zeker aan te raden. Dit is een openluchtmuseum in het dal van een diepe vallei, volledig omringt door de Ardense bossen. Wel is het verstandig een bezoekersgids mee te nemen als je naar het museum gaat, want anders heb je wellicht geen idee waar je naar staat te kijken, en dat is zonde.

Groepen trouwlocatie banner